Būsimų atlyginimų skaičiuoklė šokiravo pareigūnus

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija išplatino pranešimą, kuriame kritikuoja Vidaus reikalų ministerijos paskelbtą pareigūnų būsimų atlyginimų skaičiuoklę. Ji, kaip rašoma, pareigūnų bendruomenėje sukėlė nemažą sąmyšį. Kaip rašoma pranešime, ministrė Agnė Bilotaitė viešai skelbė, kad su naujuoju vidaus tarnybos statutu pareigūnams atlygis vidutiniškai kils apie 108 eurus. Tačiau dauguma pareigūnų, išmėginę skaičiuoklę, mato nuo keliolikos iki keliasdešimties eurų didėjimą. „Vertinant, kad šie skaičiai yra iki mokesčių, kai kurie pareigūnai į rankas daugiau gaus vos nuo kelių eurų. O kai kurie tik keliasdešimt centų, arba jiems atlyginimas visiškai nepadidės“, – rašoma pranešime.

Kaip pabrėžiama pranešime, policijos vyresniajam tyrėjui su 25 metų stažu skaičiuoklė rodo 51,15 euro atlyginimo didėjimą (iki mokesčių). Vidaus tarnybos leitenantui, dirbančiam kalėjime ir turinčiam 5 metų stažą, atlyginimas didėtų 15,99 euro. Į rankas tai – mažiau nei 10 eurų. Vidaus tarnybos vyresniojo puskarininkio laipsnį turinčiam ir jau 29 metus tarnaujančiam pareigūnui skaičiuoklė žada 43,15 euro padidėjimą.

„Pristatant vidaus tarnybos statuto projektą, vidaus reikalų ministerija nurodė, kad šiuo įstatymu sprendžia pagrindinę problemą – pareigūnų skaičiaus mažėjimą ir trūkumą statutinėse įstaigose. Kaip pagrindinės šios problemos priežastys buvo įvardinta tai, kad statutinė tarnyba daugeliui nepatraukli: per mažas darbo užmokestis, pavojus pareigūnų gyvybei ir sveikatai, papildomi sveikatos būklės, fizinio pasirengimo ir nepriekaištingos reikalavimai bei kiti apribojimai. Pasak rengėjų, vienas iš projekto tikslų – nustatyti priemones, kurios pagerintų pareigūnų motyvaciją ir skatintų pareigūnus ilgiau likti tarnyboje.

Taigi, panašu, kad Vidaus reikalų ministerijai situacija gerai žinoma, kokioje padėtyje šiuo metu yra statutinės įstaigos, taigi klausimas, ką norima apgauti tokiais pažadais?

Vidaus reikalų bei teisingumo ministrės greičiausiai sakys, kad štai, atlyginimai tikrai didinami. Tačiau ar tikrai galime tai vertinti kaip atlyginimų didinimą, o ne kaip patyčias iš pareigūnų bendruomenės.

Abi ministrės, tiek A. Bilotaitė, tiek E. Dobrowolska, viešai aiškino, kad naująjį statutą kritikuojantys pareigūnai priešinasi pareigūnų atlygio didinimui. Buvo piešiamas rožinis vaizdelis apie atlyginimų augimą ir kad tai taps išaugusių krūvių kompensacija. Tai štai realybė – krūviai pareigūnams per pastaruosius kelerius metus tiek policijoje, tiek kalėjimuose, tiek pasienyje, augo kartais. Už tai gauname ką? Nemanau, kad šį procesą galima išdidžiai vadinti didėjimu. Trupinių barstymas, kad ir kaip gražiai būtų pateikiamas, niekada neatstos duonos riekės“, – sako Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė.

Kas keičiasi?

Kaip skelbta anksčiau, numatoma didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų. Kaip sakė vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas, Vidaus tarnybos statuto pakeitimams, darbo užmokesčio politikos įgyvendinimui jau numatyta tam tikra pinigų suma.

„Darbo užmokestis didės kiekvienam pareigūnui, nes jau po biudžeto formavimo procedūros šiam pokyčiui skirta beveik 12 milijonų eurų, bendroj sumoj darbo užmokesčiui 2024 metams Vidaus reikalų ministerijai dar skirta 37 milijonai eurų, tai reiškia, kad dar 25 milijonai eurų bus skirti darbo užmokesčio politiko įgyvendinimui“, – dėstė V. Dmitrijevas.

Anot jo, statutinės įstaigos šiuo metu susiduria su keliomis problemomis. Statistika, pasak viceministro, rodo, kad šiuo metu aštuoniose statutinėse įstaigose trūksta pareigūnų, daugiausiai – 15 proc. – policijoje. Anot V. Dmitrijevo, 35 proc. pareigūnų yra ištarnavę 22 metus, o tai reiškia, kad po 3 metų jie galės išeiti į pensiją. „Virš 40 procentų dabartinių pareigūnų darbo užmokestis nesiekia šalies vidutinio darbo užmokesčio“, – dėstė V. Dmitrijevas.

Jo teigimu, statuto pataisomis siekiama pritraukti į sistemą naujus pareigūnus, išlaikyti joje esančius darbuotojus. Statute nustatomas tik minimalus pareigybių grupių pareiginės algos koeficientas, o centrinių statutinių įstaigų vadovai patvirtins pareigūnų darbo apmokėjimo sistemas, pagal kurias pareigūnams bus mokamas darbo užmokestis. 2024 m. biudžeto projekte pareigūnų užmokesčio didinimui papildomai numatyti 37 mln. eurų. Todėl nuo kitų metų visų grandžių statutinių įstaigų pareigūnų vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ vidutiniškai augs 108 eurais ir sieks 1444 eurų.

Pasak V. Dmitrijevo, Vidaus tarnybos statuto pataisomis kartu siūloma sumažinti priedą prie algos už stažą valstybės tarnyboje. Iš pradžių, pašnekovo teigimu, svarstyta iš viso atsisakyti minėto priedo, bet galiausiai prieita prie siūlymo jį sumažinti: šiuo metu šis priedas negali viršyti 30 proc. pareiginės algos, siūloma, kad šis priedas neviršytų 20 proc. pareiginės algos. Taip pat anot, jo statuto pakeitimais siūloma priedą už laipsnį pareigūnams inkorporuoti į pareiginės algos dydį.

„Mes siūlome priedą už laipsnį inkorporuoti į pareiginės algos dydį, tai yra vietoje dviejų dydžių, tai yra bazinio koeficiento ir priedo už laipsnį, bus vienas, tai yra bazinis pareiginės algos, net priedas už laipsnį yra jam sudėtas kartu į vieną skaičių“, – dėstė vidaus reikalų viceministras.

Statuto projekte taip pat numatytos priemonės pareigūnų pritraukimui į tarnybą: nustatoma galimybė statutinių profesinio mokymo įstaigų kursantams mokėti specialiąsias stipendijas ir teikti jiems kitą materialinę paramą. Aukštųjų mokyklų studentams siūloma numatyti galimybę skirti paramą ir mokėti tikslines skatinamąsias stipendijas tuo atveju, jeigu šie sudarys stojimo į vidaus tarnybą sutartis. Taip pat numatoma galimybė mokėti vienkartines skatinamąsias išmokas naujiems pareigūnams, kurie įsipareigos konkrečioje vietoje dirbti tam tikrą laiką. Tokia pat išmoka bus suteikiama pareigūnams, sutinkantiems persikelti dirbti į kitą vietovę, kurioje šiuo metu tarnautojų trūksta.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/busimu-atlyginimu-skaiciuokle-sokiravo-pareigunus.d?id=95090559

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top