Laimėta byla: studijos pareigūnui įskaitytos į tarnybos stažą

teismaiKaip jaustis daugiau nei du dešimtmečius valstybei tarnavusiam pareigūnui, kai panorus išeiti į pensiją pamatai, jog kažkur dingo pora metų iš tavo valstybinės pensijos stažo? Tai – ne tik nemaloni staigmena, bet ir finansinė netektis – juk stažas svarbus baziniam pensijos dydžiui.    

Istorija tokia: Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos (VMPDPS) narys, norėdamas palikti tarnybą policijoje bei gauti pareigūnų ir karių valstybinę pensiją, pamatė, kad jo tarnybos laikas pensijai skirti tėra tik 22 metai, 11 mėnesių ir 6 d. Kitaip tariant – maždaug dvejais metais mažiau nei skaičiavo pats pareigūnas.

Su tuo nesutikdamas, jis apskundė Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Utenos skyriaus sprendimą ir – kaip ir turėjo būti – pirmosios instancijos teismo išvada buvo palanki VMPDPS nariui .

Pareiškėjui teisme atstovavęs profesinės sąjungos teisininkas Karolis Likas paaiškino, kad šiam pareigūnui į darbo stažą tiesiog nebuvo įtrauktos jo studijos Vilniaus aukštesniojoje policijos mokykloje.

„Kadangi tuo metu VMPDPS narys turėjo policijos pareigūno statusą, jam buvo mokamas darbo užmokestis, studijų laikas turėjo būti įtrauktas“, – pažymi jis.

Jei teismas būtų nusprendęs, kad šis laikotarpis neturi būti įtrauktas, pareigūnas būtų praradęs apie 2 proc. skaičiuojant nuo vidutinės pareigūno algos.

„Vis dėlto laimėjome bylą. Teismas nusprendė, kad į tarnybos stažą pensijai skirti turi būti įskaičiuotas visas laikotarpis, kai pareiškėjas mokėsi Policijos mokykloje. Pažymėta, kad pateikti duomenys patvirtino, kad pareiškėjas ginčo laikotarpiais buvo klausytojas Policijos mokykloje, jam mokėtas darbo užmokestis, jis turėjo vidaus tarnybos pareigūno statusą, taigi jis visu mokymosi laiku neprarado pareigūno statuso ir tuo pačiu metu turėjo vykdyti tarnybos pareigas pagal jam pavestas viešosios tvarkos palaikymo funkcijas“, – paaiškina teisininkas.

Tiesa, vėliau atsakovas (VSDFV Utenos skyrius) tokį sprendimą apskundė, bet apeliacinis skundas atmestas.

„Dar norėčiau pridėti, kad nemaloniai nustebino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (trečiojo suinteresuotojo asmens) požiūris. Policijos pareigūnas atidavė 25-erius metus tarnybai, bet jo ne tik nepalaikė šiame ginče, bet dar ir prašė pareigūno skundą atmesti kaip nepagrįstą. Neįsivaizduoju, kaip turi jaustis pareigūnas. Manau, kad tai yra gana geras indikatorius dėl bendro klimato policijos sistemoje, ir tai išties kelia nerimą“, – pastebi K. Likas.

„Kiekviena mūsų profesinės sąjungos teisininkų laimėta byla reiškia, kad apgynėme savo narį ir pagerinome jo ar jos situaciją. Nors kartais tam prireikia daug laiko ir pastangų, vis tik kiekviena pergalė to verta. Tai padeda ne tik konkrečiam profesinės sąjungos nariui, bet ir likusiai pareigūnų bendruomenei kaskart parodo, kad profesinė sąjunga – stiprus užnugaris ir nariai, matantys, kad jų teisės pažeidžiamos, neturi bijoti už save pakovoti. Mes padėsime“, – apibendrina VMPDPS pirmininkas Vladas Sanda.

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top