Profsąjunga: jei situacija nesikeis – policija vėluos į iškvietimus

Profsąjunga: jei situacija nesikeis – policija vėluos į iškvietimus Profsąjunga: jei situacija nesikeis – policija vėluos į iškvietimusDažnai kalbėdami apie policiją ir saugumą girdime frazę: ginti, saugoti ir padėti. Tačiau pačių policijos pareigūnų saugumas atsiduria paraštėse. Pareigūnų trūksta, jiems tenka vykti į įvairius įvykius be pilno sąstato. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininku Vitalijumi Jagminu.

– Kokia vyrauja problema?

– Policijoje įvyko reforma, kurios metu akcentavome ir kalbėjome, kad dabar daryti reformas nėra laikas, kada yra įtempta, yra didelis darbuotojų trūkumas. Darbuotojų trūkumą bandoma kompensuoti pasitelkiant į pagalbą kitų padalinių arba kitas funkcijas vykdančius pareigūnus. Tiek ES mastu, tiek kitur yra diskutuojama, kad pareigūnų saugumas turi būti prioritetinis, tačiau kadangi trūksta pareigūnų, siekiant patenkinti visuomenės poreikį atvažiuoti į pagalbą yra pasitelkiami policijos rėmėjai, šauliai arba kitų tarnybų pareigūnai.

– Kokiu atveju vieno pareigūno užtenka?

– Mes ir kalbame, kad nėra tokių įvykių, kuriuose gali užtekti vieno pareigūno, nes tuomet pareigūnas nėra saugus. Turime daug liūdnų pavyzdžių, kurių net nesinori prisiminti, kai net netekome kolegų, kai paprastas elementarus iškvietimas tampa rezonansiniu įvykiu. Niekas negali įvertinti žmogaus būklės arba kaip jis sureaguos atvykus policijos pareigūnams. Pavyzdžiui, automobilis stovi ant žolės vejos, išėjus pareigūnui sudrausminti vairuotojo įvyko konfliktas, kurio pasekoje buvo apstumdytas pareigūnas. Mes visada akcentuodavome, kad dėl savisaugos būtina būti dviem pareigūnams. Turiu žinoti, ką geba porininkas, turiu būti tikras, kad jis pridengs mano užnugarį, atsitikus įvykiui suspės sureaguoti ir mane apginti.

– Kas nutiktų tokiu atveju, jei būtų sužeistas šaulys, pasienietis arba policijos rėmėjas? Ar galiotų tas pats, kas ir pareigūno atveju?

– Manau, kad taip. Jie įgyja tam tikrą statusą, tačiau jie neturi pakankamai įgūdžių reaguoti kritinėse situacijose. Taip pat svarbu, kad patys pareigūnai nesijaučia saugūs. Jeigu nesu saugus, visada stengsiuosi apginti save.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

 

– Ar vadovybė turi kokį nors sprendimą?

– Vadovybė žmonių trūkumą bandė kompensuoti pasitelkiant policijos rėmėjus, šaulius, kitų institucijų pareigūnus, tačiau manome, kad tai nėra vykęs modelis. Reikia pripažinti, kad yra pareigūnų trūkumas ir kad ne visada galėsime atvykti į tam tikrus įvykius šiandien. Į tuos įvykius, kur pagalba reikalinga čia ir dabar, turime reaguoti.

– Ar kviesdami pareigūnus lauksime ilgesnį laiką?

– Manyčiau, kad taip. Todėl ir kalbėjome, kai buvo vykdoma dabartinė reforma, kad jai dabar – ne metas. Kuo didesnė įtampa, kuo didesnis nepasitenkinimas, tuo didesnis žmonių skaičius palieka tarnybą. Kuo daugiau netenkame kolegų, tuo labiau didėja darbo krūviai.

 

https://www.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/profsajunga-jei-situacija-nesikeis-policija-veluos-i-iskvietimus-1094330

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top