Išaiškintas valstybę melžusių įmonių tinklas: skaičiuojama milijoninė žala, sulaikyta 20 asmenų

antonis mikulskis 5a1ea09a5681eKetvirtadienio rytą Vidaus reikalų ministerijoje pristatyta Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos išaiškinta plataus masto pinigų plovimo schema ir tyrimas dėl mokesčių vengimo. Tyrimo metu išaiškinta, kad 10 įmonių galėjo nusikalstamu būdu įgyti ir legalizuoti apie 7 mln. eurų. Pinigų plovimo schema greičiausiai naudojosi ir ugniagesių automobilius montuojanti bendrovė.

 

Spaudos konferencijoje dalyvavo vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Antonis Mikulskis.

Sulaikyta 20 asmenų

Kaip kalbėjo E.Misiūnas, po tarptautinio tyrimo, kurį koordinavo Europolas, nustatyta 20-ies asmenų grupė, ji kaltinama pinigų plovimu, mokesčių nemokėjimu, papirkimais ir kitais nusikaltimais.

Tarp sulaikytųjų – įvairių įmonių vadovai ir finansininkai. Per operaciją praėjusią savaitę sulaikyta 20 įtariamųjų, 2 iš jų buvo suimti, vienas – 3 mėnesiams, kitas – 10 dienų.

FNTT tyrėjai atliko 52 kratas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Mažeikiuose. Buvo rasti ir paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, juodraštiniai užrašai, kompiuteriai, skaitmeninės duomenų laikmenos. Atliekant vieną iš kratų buvo rastas nelegaliai laikytas dujinis šaunamasis ginklas.

Padaryta žala ugniagesiams

„Šioje schemoje dalyvavo keletas įmonių, aktyviai dalyvavusių pirkimuose aprūpinant ugniagesius darbo priemonėmis ir įranga, – kalbėjo ministras. – Jau šiandien galima pasakyti, kad pagal preliminariai skaičiuotą žalą ugniagesiams galėjome pakelti darbo užmokestį vidutiniškai 100 eurų.“

ministras eimutis misiunas susitiko su pagd laikinuoju vadovu mindaugu kanapicku

Josvydo Elinsko/15min nuotr./Eimutis Misiūnas

Tyrimo metu į FNTT tyrėjų akiratį pakliuvo ir viena Vilniuje registruota bendrovė, kuri užsiima priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo priemonių gamyba bei prekyba.

Įtariama, kad vien ši ugniagesiams ir urėdijoms transporto priemones parduodanti ir montuojanti bendrovė galėjo fiktyviais sandoriais į Estijos bendrovę neteisėtai gauti apie 1 mln. eurų. Pažymėtina, kad ši buvusiam ugniagesiui priklausanti bendrovė dalyvavo viešųjų pirkimų konkursuose.

Įgyta 7 mln. eurų

A.Mikulskis patikslino, kad šiuo metu kalbama maždaug apie 7 mln. eurų siekiančią sumą, legalizuotą nusikalstamu būdu, pasinaudojant Lietuvoje, Estijoje ir Jungtinėje Karalystėje registruotomis bendrovėmis. Tačiau tik nedidelė dalis susijusi su ugniagesiais.

Schema, anot jo, paprasta, per viešuosius pirkimus įranga buvo parduodama keliskart brangiau nei reali jos rinkos vertė.

„Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pirkimai tik dalelė sistemos, tai ir naftos sektorius, maisto sektorius, priešgaisrinė technika“, – patikslino A.Mikulskis.

antonis mikulskis

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./FNTT

Tyrimo duomenimis, milijoninėmis grynųjų pinigų sumomis galėjo naudotis Lietuvoje veikiančios bendrovės, kurios buvo įtrauktos į mokesčių vengimo sistemą.

Vienas sudėtingiausių tyrimų

Lietuvoje esančių bendrovių vadovai atlikdavo pavedimus į organizuotos grupės narių turimas bendroves, o atitinkama grynųjų pinigų suma buvo perduodama, kaip įtariama, mokesčius mokėti vengiantiems verslininkams.

Tokia pinigų plovimo schema galėjo naudotis itin pelningai skirtingose verslo srityse veikiančios Lietuvos bendrovės, tarp kurių yra naftos produktų, šaldytų maisto produktų prekyba, reklamos ir kompiuterių paslaugomis besiverčiančios bendrovės.

FNTT tyrėjų surinktais duomenimis, vienas iš nusikalstamos veikos organizatorių galėjo naudotis Estijoje registruota bendrove, kurios vienintelis darbuotojas buvo jis pats. Minėta bendrovė vertėsi maisto produktų prekyba.

Daugiausia buvo prekiaujama gaiviaisiais gėrimais, kurie buvo perkami Lenkijoje bei Vokietijoje ir neoficialiai, be jokių apskaitos dokumentų, parduodami Jungtinėje Karalystėje. Įtariama, kad iš tokios šešėlinės veiklos organizuotos grupės nariai uždirbo daug neapskaitytų grynųjų pinigų, kurių pervežimą į Lietuvą patys ir organizavo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gegužės mėnesį, o nusikalstamos veikos vykdytos maždaug pusantrų metų. 2

„Tai vienas iš sudėtingesnių tarptautinio masto tyrimų, kurį atskleidė FNTT tyrėjai. Pinigų plovimo schema veikė net penkiose valstybėse, tačiau būtent Lietuvos FNTT tyrėjai pademonstravo savo profesionalumą ir kruopščiai surinko bei atskleidė painų nusikalstamą mechanizmą. Be abejo, labai padėjo tai, kad buvo bendradarbiaujama su Europolu, kuris padėjo susisiekti su kitomis užsienio valstybėmis, tačiau svarbiausią darbą atliko mūsų tyrėjai“, – teigė FNTT direktorius Antonis Mikulskis.

Anot ministro, tikimasi, kad šis tyrimas dar plėsis: „Galbūt bus įtraukta ir STT su kitais kaltinimais.“

Atlikdami būtinus procesinius veiksmus, FNTT tyrėjai užblokavo organizuotos grupės narių valdomas banko sąskaitas Estijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje. Laikinai paskirto nuosavybės teisių į įtariamųjų nekilnojamąjį turtą ir banke esančias lėšas apribojimo suma siekia beveik 2 mln. eurų.

 

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/isaiskintas-valstybe-melzusiu-imoniu-tinklas-skaiciuojama-milijonine-zala-sulaikyta-20-asmenu-59-1159090?fbclid=IwAR3yO4pWq0r6OFS6yQI8mQsDjo1VdHmFzLMrbx5_4668WEG-x2apZcZsLL8

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top