Pagrindinis kandidatas į policijos generalinio komisaro postą – premjero bendražygis R.Požėla

Renato Požėlos pristatymo ceremonijaLapkritį baigsis penkerius metus trukusi Lietuvos policijos generalinio komisaro Lino Pernavo kadencija. Pats komisaras anksčiau yra sakęs, kad sutiktų pasilikti šiame poste dar penkmečiui. Tačiau užkulisiuose kalbama, kad greičiausiai turėsime naują policijos vadovą, o pagrindinis pretendentas juo tapti – Renatas Požėla, šiuo metu vadovaujantis Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

R.Požėlą kaip pagrindinį kandidatą tapti generaliniu komisaru 15min įvardino du nesusiję šaltiniai.

Pats R.Požėla sakė, kad pagrindinis jo tikslas – užbaigti pradėtus darbus VSAT, tačiau pasiūlymą vadovauti policijai svarstytų.

„Šiandien aš vadovauju VSAT ir mano kadencija baigiasi kovo 10 dieną. Mano tikslas ir noras yra užbaigti pradėtus darbus, – 15min sakė R.Požėla. – Jeigu per tą laikotarpį būtų kokie nors kiti siūlymai kandidatuoti į kitas pozicijas, be abejo, tai būtų svarstoma. Bet šiandien mano atsakymas yra toks: aš noriu pabaigti tuos darbus, kurie pradėti, suplanuoti ir tęsiami.“

Paklaustas, ar dar nesulaukė pasiūlymo užimti policijos vadovo posto, R.Požėla sakė nenorintis to komentuoti.

„Tai politiniai sprendimai. Aš pareigūnas, karininkas, dirbu savo darbą, o kokie bus sprendimai, tokius ir priimsim. Dabar dar anksti kalbėti, kas būtų, jeigu būtų“, – sakė VSAT vadas.

Premjero bendražygis

R.Požėlos kandidatūra neturėtų labai stebinti. Žiniasklaida yra skelbusi, kad ilgametį bendražygį kaip savo įpėdinį Saulius Skvernelis matė dar 2014 metais, kai vadovavo Vidaus reikalų ministerijai.

Tačiau tuomet šiam paskyrimui kategoriškai paprieštaravo Prezidentūra. Galiausiai prieita prie kompromisinės figūros, kuria tapo tuomet mažiau nei metus Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui pavadovavęs Linas Pernavas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renatas Požėla, Saulius Skvernelis ir Stasys Kropas

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renatas Požėla, Saulius Skvernelis ir Stasys Kropas

Šįkart prezidentūra savo žodžio skiriant generalinį komisarą nebeturės. Pagal pernai patobulintą Vidaus tarnybos statutą, policijos vadovas priklausomas tik nuo Vyriausybės.

Kandidatūrą teiks naujoji Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, tačiau greičiausiai tai – tik formalumas. Ji viešuose pasisakymuose jau nedviprasmiškai leido suprasti, kad svarbiausias žodis bus premjero.

„Noriu pasidžiaugti, kad pats premjeras atėjęs iš tos srities, be abejo, jis ir pažįsta tą sritį, atrasime geriausią kandidatūrą“, – paklausta apie generalinį policijos komisarą dar rugpjūtį LRT laidoje „Dienos tema“ kalbėjo R.Tamašunienė.

Policijoje – daugiau nei 20 metų

45-erių metų R.Požėla tarnybą policijoje pradėjo Šiauliuose, 1993 metų rugpjūčio 1 dieną jis tapo mobiliosios kuopos pareigūnu.

„Tarnyboje visko buvo. 1994 metais buvau sužeistas. Medikai tada konstatavo sunkų kūno sužalojimą. Tuo metu klausimas buvo ne tik, ar galėsiu tęsti tarnybą, bet ar apskritai išgyvensiu“, – interviu 15min yra minėjęs R.Požėla.

Nuo tada jis sparčiai kopė karjeros laiptais. Daugiausiai laiko jis praleido įvairiose pareigose Šiaulių kelių policijoje.

2008 R.Požėla tapo Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininku.

2011 metų pradžioje prisiimdamas asmeninę atsakomybę dėl tragiškos avarijos, kurią sukėlė girtas Trakų policininkas Sigitas Šostakas, iš generalinio komisaro pareigų pasitraukė Vizgirdas Telyčėnas.

Tuomet policijai paskirtas vadovauti Saulius Skvernelis vienu iš savo pavaduotojų pasirinko R.Požėlą.

VSAT neišvengta skandalų

2015 metais S.Skvernelis pasiūlė R.Požėlai tapti VSAT vadovu ir iššūkį jis priėmė.

„Sulaukiau pasiūlymo iš tuometinio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio, ar nėra noro išbandyti save kitoje sferoje. Man pasirodė įdomu, – apie šį sprendimą pasakojo R.Požėla. – Manau, kad prieš tapdamas vadovu žmogus turi būti praėjęs visus etapus. Toks vadovas ir būna geriausias tiek žmogiškumo, kolegų supratimo prasme. Aš pats dirbti pradėjau nuo eilinio patrulio policijoje.“

Beje, 2015 metais R.Požėlai suteiktas vidaus tarnybos generolo laipsnis. O šiemet S.Skvernelis savo buvusį kolegą už nuopelnus užtikrinant asmens, visuomenės ir valstybės saugumą apdovanojo vardiniu amerikietišku pistoletu „Sig Sauer P320 Compact“.

„Jis apdovanotas už reformas ir pokyčius tarnyboje, už jų sklandų įgyvendinimą, nuopelnus užtikrinant visuomenės ir valstybės saugumą. Ginklas yra simbolinė atminimo dovana, kuria apdovanotas generolas“, – BNS sakė S.Skvernelis.

Jungtinis trijų seimo opozicinių frakcijų posėdis

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla

Pats R.Požėla per savo kadenciją nebuvo atsidūręs dėmesio centre, tačiau jam teko aiškintis dėl poros kilusių skandalų.

Nespėjus R.Požėlai pavadovauti nė pusmetį, pasieniečiams per gaudynes kontrabandininkus teko stabdyti šūviais. Tada žuvo kulkos pakirstas 18-metis kontrabandininkas.

„Tenka apgailestauti dėl įvykusių pasekmių, užuojauta žuvusiojo artimiesiems, šis įvykis dar kartą iliustruoja, prie ko priveda neatsakingas elgesys, kai iškyla grėsmės būti sulaikytiems“, – tuomet situaciją komentavo VSAT vadas.

Dar vienas skandalas kilo šių metų balandį, kai buvo pranešta apie konfiskuotų cigarečių vagystę tiesiai iš Varėnos pasieniečių sandėlio.

Paaiškėjo, kad pavogtos cigaretės net nebuvo kontrabandinės, tiesiog sukėlė įtarimų, bet juos išsklaidžius turėjo būti grąžintos teisėtiems savininkams.

Tačiau tuomet R.Požėlą apgynė VRM ministras Eimutis Misiūnas, pasakęs, kad pasitiki VSAT vadu.

„Tik galiu vertinti, kad pati tarnyba nustatė šias nusikalstamas veikas, jie patys surengė pasalą ir sulaikė asmenis“, – teigė E.Misiūnas.

 

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/pagrindinis-kandidatas-i-lietuvos-policijos-generalinio-komisaro-posta-renatas-pozela-56-1212368?fbclid=IwAR1uwXbh6QaPyq0305qZqZRyY0PFZ74sOdwLsfyOC-Z3djdPLPCok7vkeBg#.XZwd-Qtnjcc.facebook

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top