Policijoje – rietenos dėl pasipūtėliško Lino Pernavo elgesio

Policijoje rietenos dėl pasipūtėliško Lino Pernavo elgesioBendros kalbos su policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu nerandančios pareigūnų profesinės sąjungos reikalauja vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno atsistatydinimo. Tačiau jis neturi priekaištų nei savo, nei L.Pernavo darbui.

Apie 4000 statutinių pareigūnų vienijanti Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) pareiškė nebegalinti taikstytis su pasipūtėlišku policijos vadovo L.Pernavo elgesiu.

Apie policijos vadovo nenorą tartis su profsąjungomis buvo pranešta ir vidaus reikalų ministrui, tačiau jis esą nedaro nieko, kad situacija pasikeistų.

„Jei ministras nesusitvarko su savo pareigomis, negali suvaldyti generalinio komisaro, jis turėtų palikti ministeriją“, – vakar rėžė LTPF pirmininkė Loreta Soščekienė.

– Dėl ko kyla konfliktų su policijos vadovu? – vakar „Lietuvos rytas“ paklausė L.Soščekienės.

– Iš pradžių profesinės sąjungos lyg ir rado bendrą kalbą su L.Pernavu, bet vėliau situacija tik blogėjo, nes jis taiko įstatymus taip, kaip jam palanku.

Policijos vadovas ėmė, nebijokime to žodžio, šantažuoti profesines sąjungas, o Vidaus reikalų ministerija visam tam pritaria.

– Kokiose konkrečiose srityse su L.Pernavu nerandate bendros kalbos?

– Vienas pavyzdžių yra nacionalinio susitarimo taikymas profesinių sąjungų nariams.

Šiuo susitarimu nustatytas bazinis dydis ir sutarta dėl kelių garantijų profesinių sąjungų nariams. Tai ir papildoma atostogų diena, ir apmokėjimas už mokslą.

Šio susitarimo nuostatos yra privalomos ir turėtų būti taikomos, bet generalinis komisaras atsisako tai daryti, nors kitose ministerijose šios problemos nėra. Tai tik vienas pavyzdys, bet jis puikiai parodo L.Pernavo požiūrį.

– Jūs nepatenkinti taikomu baziniu dydžiu?

– Profsąjungos ir Vyriausybė sutarė, kad šiems metams bus nustatytas 173 eurų bazinis atlyginimas. Jis yra taikomas visiems biudžetinio sektoriaus darbuotojams, nepriklausomai nuo to, ar jie dirba pagal darbo sutartį, ar yra valstybės, ar statutiniai tarnautojai.

Tačiau mes kalbame apie papildomas socialines garantijas mūsų profesinių sąjungų nariams.

– Ar vidinės pareigūnų problemos gali atsiliepti ir jų darbui, ar tai pajus visa visuomenė?

– Manau, kad taip, nes L.Pernavo elgesys kelia tam tikrą įtampą tarp tų pareigūnų, kurie nebijo jungtis į profesines sąjungas ir nori, kad pareigūnų darbo sąlygos būtų geresnės.

Užuot sėdę ir rimtai pasikalbėję, iš L.Pernavo tik girdime, kad profsąjungų visai nereikia, kad mus reikia sunaikinti, sužlugdyti.

– Jūs sakote, kad pinigų policija turi, tačiau jie leidžiami ne tam, kam reikia, pavyzdžiui, naudos neduodančioms komandiruotėms.

– Mūsų turima statistika rodo, kad 2016 metais Policijos departamento darbuotojai, kurių nėra labai daug, į komandiruotes vyko 380 kartų, o šioms kelionėms iš biudžeto buvo išleista 125 tūkst. eurų.

Tais pačiais metais vien L.Pernavas komandiruotėse buvo 68 kartus, iš jų 34 kartus buvo išvykęs į užsienį.

33 komandiruotės buvo apmokėtos iš valstybės biudžeto lėšų, tai yra daugiau kaip 20 tūkst. eurų, už likusias 35 komandiruotes sumokėta iš ES ir biudžeto lėšų bendrai, iš biudžeto tam skirta 16 tūkst. eurų.

Mes kalbame apie 2016 metus, tačiau nemanau, kad situacija 2017 ar 2018 metais labai skyrėsi. Kiek žinau, policijos vadovas buvo išvykęs už Atlanto mokytis anglų kalbos, vykdo kažkokį projektą su Jordanija.

Vykstame į egzotiškas šalis, bet labai abejoju, ar iš tokių komandiruočių Lietuva turi naudos.

Kaltinimai – absurdiški

Kritikos sulaukęs vidaus reikalų ministras E.Misiūnas vakar pareiškė, kad LTPF pareiškimuose mato tik asmenines ambicijas.

Ministras pasidžiaugė, kad L.Pernavas tobulina anglų kalbos įgūdžius, domisi policijos tendencijomis ir naujovėmis užsienyje.

Į profsąjungų kritiką atsikirto ir L.Pernavas: „Neišgirdau nė vieno konkretaus kaltinimo, paremto konkrečiais dokumentais, konkrečiais pavyzdžiais.“

Policijos vadovas absurdiškais pavadino profsąjungų kaltinimus dėl komandiruotėms švaistomų lėšų ir sakė, kad pernai buvo išvykęs tik į 15 komandiruočių, kurios valstybei kainavo 8000 eurų.

„Neigiamai vertinu ir priekaištus dėl mokslų. Skatinau, skatinu ir skatinsiu visus tobulėti, pats būsiu pavyzdys – dalyvausiu įvairiuose mokymuose ir tokias pačias galimybes suteiksiu visiems darbuotojams“, – kalbėjo L.Pernavas.

 

https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/aktualijos/2019/03/17/news/ne-remigijus-simasius-svencia-pergale-nugalejo-a-zuoka-9617865/

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top