Dėkui, ministre, už pagalbą atskleidžiant jūsų nekompetenciją!

Loreta SoščekienėPagaliau prasivalė galva po šiandien BNS vykusios spaudos konferencijos dėl skaudulių vidaus reikalų sistemoje, o ypač – Policijos departamente. Ačiū kolegoms, išsamiai atskleidusiems aštriausias problemas: Romai Katinienei, Vladui Sandai, Vitalijui Jagminui.

Vis tik labiausiai ačiū vidaus reikalų ministrui, pačiam atėjusiam pasiklausyti, kodėl pareigūnų profesinės sąjungos nori jo atsistatydinimo. Jis mums labai padėjo ir puikiai pademonstravo, kad nelabai susigaudo, kas vyksta jo srityje, ir juo labiau, kad neturi vizijos gilėjančioms problemoms spręsti. Nieko keisto, kad betvarkė iš Policijos departamento pradėjo kaip liga plisti į kitas VRM institucijas. Panašu, kad užsikrėtusi ir pati VRM.

Kaip teisingai pastebėjo R. Katinienė, spaudos konferencijoje pamačiusi ministrą, – pagaliau pavyko susitikti!

Deja, vaizdas graudokas. Matosi, kad susidūrus su bėda, ieškoma, kaip pasiteisinti, atsakomybę perkelti kažkam kitam, o ne IMTI IR SPRĘSTI. Kai turime tiek problemų, mums reikia tikros ir teisingos lyderystės, o ne mykimo ir miglotų pažadų, kad gal vėliau ir imsis ko nors.

Policijos pareigūnų profsąjungų nuomonė aiški: vidaus reikalų ministras nesusitvarko su savo pareigomis, Policijos departamentas jaučiasi nebaudžiamas ir su policijos bendruomene elgiasi, kaip užsimano. Deja, policija ši ydinga praktika neapsiriboja.

Pagrindinė problema, kuri apjungia daugelį kitų, yra ta, kad institucijos, kurios turėtų užtikrinti įstatymų laikymąsi, pačios nuolat pažeidinėja taisykles. Profesinės sąjungos nuolat apie tai kalba, siunčia oficialius raštus, informuodamos atsakingas institucijas, bet reakcijos beveik niekada nebūna.

Aiškiai sakome, kad tam, jog „Programa 1000” atrodytų bent kažkiek sėkminga, klastojami dokumentai. Tai reiškia, kad visiems pareigūnams statistiškai išaugtų atlyginimai, prigalvojama įvairiausių papildomai apmokamų darbų. Kartais tie darbai ir lieka „popieriniai”.

Kitaip tariant, neva gaunamas priedas už darbą, kuris realiai neatliekamas. Kai iškėlėme šią problemą, iš ministro gavome tokią reakciją „tai profsąjungos prieš, kad policininkams kiltų atlyginimai?“.

Panašu, kad per 2,5 metų valdžioje ministras geriausiai išmoko apie viešuosius ryšius ir nuolat tai demonstruoja, mėgindamas sukurti įspūdį, kad profsąjungos neva prieš pareigūnus. Mes kalbame apie neteisėtas veikas, apie realų valstybės lėšų grobstymą, bet ministrui kažkodėl tai neaktualu.

Ar dar bereikia komentarų? Profesinės sąjungos yra už teisėtus būdus padidinti pareigūnams algas! Tokį didinimą, kuris neša naudą ne tik dabar, bet ir užtikrina tinkamą socialinę apsaugą bei orias pensijas. Turi didėti nekintamoji atlyginimo dalis – tada mažės ir „myliu-nemyliu“ faktorius, kada geresnį užmokestį gali nulemti ne pastangos, o tai, kiek patinki vadovams...

Smagu, kad vidaus reikalų ministro benefisas neužliūliavo žurnalistų. Jie greitai E. Misiūną įspraudė į kampą su klausimais: „ar spręsite šią problemą?“, „tai ką tada galite?“, „ar galvojate atsistatydinti?“, „ar taip dengiate Pernavą?“ ir panašiais. 

Ministras nesugebėjo atsakyti normaliai nė į vieną jų. Tai greitai pasimatė.

Ministre, suprantu, kad reikalavimas tinkamai atlikti savo pareigas jums nelabai patogus, tad gal jau tikrai laikas trauktis?
 
Loreta Soščekienė,
Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė
 
2019-03-13

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top